KVNS, de Koninklijke Vereniging voor Natuur-en Stedenschoon vzw, dreigde in september 2009 de standaardmolen aan de Geelsebaan bij de inkom van Kasterlee weg te halen.


Burgemeester Ward Kennes knoopte meteen opbouwende contacten aan met KVNS om de aanwezigheid van dit beschermde monument en bepalend dorpsgezicht in Kasterlee te verankeren.

Na bijna anderhalf jaar van overleg en onderhandelen, kan het college van burgemeester en schepenen aan de gemeenteraad de eenzijdige verkoopbelofte van KVNS voorleggen.

Dit betekent dat Kasterlee weldra eigenaar wordt van Keeses molen. Samen met het nabijgelegen Heemerf, de kabouterberg en het Brits kerkhof vormt deze houten standaardmolen een cluster van aantrekkingspolen voor bezoekers en toeristen, gelegen op de Kempense heuvelrug en aan de zuidelijke inkompoort van Kasterlee.
 
Het gemeentebestuur heeft niet enkel de intentie om de molen gewoon te verwerven maar ook om de noodzakelijke restauratiewerken uit te voeren. De trap is zeer wankel en in een van de dragende kruisbalken zijn barsten vastgesteld.

Daarom heeft burgemeester Ward Kennes vorig jaar de toegang voor bezoekers verboden en heeft hij een aantal tijdelijke onderstuttingswerken bevolen om de stabiliteit te vrijwaren. Omdat Keesesmolen een beschermd monument is, worden de onderhouds- en herstellingswerken gesubsidieerd.

Aankoop met grond €30.000
Op termijn is het de bedoeling om de molen terug in al zijn glorie te herstellen, open te stellen voor bezoekers en mee te integreren in het nabij gelegen Heemerf waarmee hij een attractief geheel vormt dat de sfeer van de goeie oude tijd ademt.
 
Met de molen zelf wordt ook het perceel grond waarop tot in de jaren '50 stond, aangekocht van de KVNS voor in totaal €30.000.

Foto: Karel Lavrijsen / Nnieuws.